Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاندار تهران با اشاره به لزوم ساماندهی بافت‌های فرسوده و حاشیه‌ای شهر گفت: کاهش ۷۰ درصدی آلودگی هوا با اجرای طرح جایگزینی خودروهای فرسوده محقق می‌شود. ۲۶ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۵ استانها تهران نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دماوند، محمدحسین مقیمی عصر امروز در نشست برنامه‌ریزی استان مشترک با کمیته برنامه‌ریزی شهرستان دماوند که با حضور مسئولان استان و شهرستان دماوند در فرمانداری این شهرستان برگزار شد، با اشاره به طرح رئیس‌جمهور پیرامون جایگزینی خودروهای فرسوده اظهار داشت:‌ در قالب این طرح در مدت 3 تا 5 سال کل خودروهای فرسوده شامل کامیوت، مینی‌بوس، موتورسیکلت و خودرو‌های سواری می‌بایست از رده خارج شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طرح جایگزینی خودروهای فرسوده، 70 درصد از آلودگی شهرها را کاهش می‌دهد

وی بیان کرد: طرح جایگزین کردن خودروهای فرسوده که از محل صرفه‌جویی انرژی سوخت تأمین می‌شود با سرمایه‌گذاری 100 میلیارد دلار از سوی وزارت نفت عملیاتی می‌شود، که علاوه بر ایجاد اشتغال، حدود 70 درصد از آلودگی شهرها را نیز کاهش می‌دهد.

2600 محله در استان تهران بازآفرینی می‌شود

استاندار تهران همچنین با اشاره به طرح بازآفرینی شهری که با هدف ساماندهی بافت‌های فرسوده و حاشیه‌ای شهر اجرا می‌شود افزود: شاخصه زندگی در این مناطق به ویژه در بافت‌هایی که تنها یک خانواده سکونت دارند بسیار پایین و غیرسالم است؛ از اینرو در اجرای این طرح قرار است در قالب دو برنامه 2600 محله بازآفرینی و احیا شوند.

مقیمی تصریح کرد:‌ احیای سطح بازآفرینی زندگی مردم، ایجاد اشتغال و فعال شدن کارخانه‌های صنعتی و مهم‌تر از آن بحث مقاوم‌سازی از جمله مواردی است که در بافت فرسوده به دنبال می‌شود.

سهم استان تهران از بافت فرسوده 30 تا 35 درصد است

وی همچنین با اشاره به اشتغال‌زایی ناشی از احیای بافت فرسوده در استان تهران گفت:‌ با توجه به محدودیت منابع ظرف چهار یا پنج سال این طرح اجرا ‌شود، سهم استان تهران از بافت فرسوده 30 تا 35 درصد است که چهار و نیم میلیون شامل دو میلیون نفر در شهر تهران و دو و نیم میلیون نفر در شهرستان‌های استان تهران را شامل می‌شود.

جذب بخش خصوصی اولویت نخست در احیای بافت فرسوده است

مقیمی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه باید در بافت‌های حاشیه‌ای تلاش کنیم تا سهم بیشتری برای استان تهران دریافت کنیم اظهار داشت: شهردارها و دهیار باید در این زمینه فعال شوند، شناسایی زمین‌ها و شناسایی توسعه‌گران باید مورد توجه قرار گیرد و به دنبال جذب شرکت‌های خصوصی رفت تا با صدور آئین‌نامه‌های لازم و تسریع در فرایند کار، علاوه بر ایجاد اشتغال، سهم بیشتری هم برای تهران دریافت کنیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از آسیب‌های اجتماعی به دلیل بافت حاشیه‌ای و بافت فرسوده‌ است، در روستاها باید هر ساله 10 درصد مقاوم‌سازی می‌کردیم که متأسفانه به دلیل عدم استقبال مردم این امر تاکنون محقق نشده است.

انتهای پیام/م

R7840/P1486/S6,60/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۱۷۳۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجوزهای زیست محیطی واردات خودروی برقی

تین نیوز

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: این سازمان مجوزهای لازم برای واردات خودروهای برقی را صادر می کند.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، علی سلاجقه درباره استانداردهای زیست محیطی واردات خودروهای برقی گفت: ما از هر گونه فناوری نوینی که به کاهش شاخص های آلایندگی منجر شود، حمایت می کنیم. این یک اصل است.

سلاجقه افزود: همچنین مقابل هر گونه فناوری که موجب افزایش شاخص های آلایندگی شود می ایستیم.

وی گفت: یکی از اقدامات دولت سیزدهم برای کاهش آلودگی پایتخت و کلانشهرها که وزارت صمت به خوبی آن را دنبال می کند و شهرداری تهران هم پای کار آمده و گام اساسی در این زمینه برداشته، موضوع استفاده از خودروهای برقی چه در بخش حمل و نقل عمومی و چه خصوصی بود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر تاکسی های برقی وارد شهر تهران شده اند ادامه داد: در شهرهای اصفهان و تبریز و قرار است خودروهای عمومی برقی مورد استفاده قرار گیرد؛ همچنین شهرداری تهران قرارداد خرید واگن مترو امضا کرده است.

معاون رئیس جمهور تأکید کرد: ما در این خصوص مشکلی نداریم و سازمان حفاظت محیط زیست مجوزهای مربوطه را صادر می کند لذا اگر مشکلی در واردات خودروهای برقی است، به مجوزهای زیست محیطی ارتباطی ندارد و مربوط به سایر بخش های مرتبط با واردات است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • مجوزهای زیست محیطی واردات خودروی برقی
  • عرضه نقدی ریسپکت ۲ در طرح جایگزینی خودرو‌های فرسوده
  • چرا مشوق‌های نوسازی در شهرداری‌های استان یزد خاک می‌خورد؟
  • بسته‌های تشویقی بازآفرینی برای مردم جذابیت ندارد
  • عرضه نقدی ریسپکت ۲ در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • هشدار سریع ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از زلزله اعلام می‌شود | به دنبال پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان هستیم
  • بسته تشویقی ویژه بافت‌های فرسوده شهر اصفهان اعلام شد
  • بافت‌های فرسوده شهری، فرصتی برای توسعه گردشگری
  • تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین